Foto's © Esmee Keuren

  Duurzame kunst uit Indonesië

4 maart 2020

Vorig jaar tijdens mijn reis door Java wilde ik heel graag Batik leren maken. Met mijn oorsprong als Indo èn Grafisch ontwerper kan het bijna niet anders dat ik helemaal verknocht ben aan die mooie printjes en patronen met die prachtige kleuren. Doordat we zoveel gezien en gedaan hebben leek het er bijna niet van te komen. Maar toen toch, de laatste dag van de reis ontmoette ik een meisje op Karimunjawa. Zij leerde me de fijne kneepjes van het vak...

Ik deed een dansje van geluk! Want naast het ontmoeten van mijn familie was dit toch wel mijn grote wens op deze bijzondere reis. Het meisje dat ik ontmoette heet Inez. Een creatieve vrouw die een batik shop heeft in Jok Jakarta. Daarnaast zette Inez zich in voor plastic projecten op het eiland Karimunjawa en heeft ze een zelfvoorzienende plek gecreëerd waar je kunt overnachten. Hallo zeg. Wat een bijzonder mens om te ontmoeten! 

Batik is kunst
Er zijn verschillende soorten Batik technieken. Een hele herkenbare is de Batikken: hierbij worden er met was patronen op de stof geschilderd, die daarna in een verfbad wordt gelegd. De ingekleurde delen met de was kleuren niet mee. Meestal wordt er gewerkt met verschillende 'kleurgangen'. Resultaat: de bekende batikpatronen die we allemaal kennen. Het is een monnikenwerk èn ware kunst. Batik is niet voor niets Unesco Werelderfgoed.

Ik heb van Inez de Tie-dye techniek geleert. Je creëert dan een patroon door in de stof stevige knopen te maken of delen samen te binden met touw. Je doopt de stof in een verfbad en de samengebonden delen kleuren dan niet mee. Zo ontstaan er patronen. Een bijzondere ontdekking vond ik dat ze met natuurlijke kleurstoffen werkte. De kleur groen kreeg je van mangoblad en de oranje/roest kleur van een specifieke houtsoort. Zelfs het katoen dat ze gebruikt is biologisch. Hoe vaker je de stof in het verfbad dompelde hoe donkerder de kleur. Maar...voordat je een nieuwen 'laag' kunt dompelen moet de stof wel eerst zo goed als droog zijn. Ik besloot voor 3 lagen te gaan:  een arbeidsintensief klusje dus;)

Eenmaal thuis kreeg ik er een hang naar om Batik in Nederland op te zoeken. En kwam ik terecht bij Batu Batik in Utrecht. Fijne gedachten: je hoeft dus niet helemaal de andere kant van de wereld af te reizen om je zintuigen blij te maken met al dat moois. Batu Batik importeert eerlijke batikken uit Azie, India en Afrika. En met eerlijk bedoel ik: fairtrade en met zo natuurlijk mogelijke (kleur)stoffen.

Nieuwsgierig? Dompel jezelf onder in batik in de winkel & showroom van Batu Batik. Hun deuren staan elke maandag voor je open!